Anti-pollution skincare zin of onzin?

Je hoort steeds meer over ‘anti-pollution’ skincare. Dit zijn huidproducten en huidbehandelingen, die de huid zouden moeten beschermen tegen de schadelijke invloed van luchtvervuiling op de huid. Is dat alleen maar een marketing term om meer producten te verkopen? Of heeft luchtvervuiling echt een grote invloed op de gezondheid en uitstraling van de huid? Hoe zit dat nu precies? 

LUCHTVERONTREINIGING, EEN WERELDWIJD PROBLEEM


De grootste boosdoeners op het gebied van luchtvervuiling zijn de industrie en het verkeer. Zij zorgen voor primaire luchtvervuiling. Daarnaast wordt er ook gesproken over secundaire luchtvervuiling. In dat geval gaat het om stoffen in de lucht door uitstoot van industrie of verkeer, die een reactie aangaan met zonlicht. Hierdoor worden bijvoorbeeld ozon en nieuwe fijnstofdeeltjes gevormd, oftewel smog.

Luchtvervuiling komt wereldwijd voor, maar de intensiteit kan lokaal uiteraard verschillen. Ook is er vanzelfsprekend een groot verschil tussen stad en platteland. Omdat de luchtvervuiling in de stad groter is, hoor je vaak termen als ‘city skin care’ of ‘urban skin care’. Verder hebben factoren als seizoen en klimaat ook invloed op de mate van luchtvervuiling.

LUCHTVERVUILING EN DE HUID; HOE ZIT DAT NU?

Voorheen werd er vooral gekeken naar de consequenties voor de gezondheid van het inademen van vervuilde lucht. De aanname dat luchtvervuiling slecht is voor de huid, is niet zo vreemd. Een feit is dat onze huid direct in contact staat met de lucht die ons omringt. Maar hoe zit dat dan precies? De huid is bedoeld als een sterke barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Toch blijkt deze barrière niet altijd sterk genoeg.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat fijnstof, dat uit hele kleine deeltjes bestaat, de huid schade kan toebrengen en een versnelde huidveroudering in de hand werkt. Luchtverontreiniging kan onder meer oxidatieprocessen in gang zetten, waardoor vrije radicalen schade kunnen toebrengen aan de huid en er kunnen ontstekingen ontstaan. Daarnaast wordt er ook een verband gelegd tussen luchtvervuiling en de afbraak van collageen, het ontstaan van pigmentatiestoornissen en het ontregelen van de talgproductie.

DE HUID BESCHERMEN TEGEN LUCHTVERVUILING

Het is een goede ontwikkeling dat er veel aandacht is voor de consequenties van luchtvervuiling op de huid en hoe men zich hiertegen kan beschermen. Het allerbelangrijkste blijft echter om je huid in optimale conditie te houden. Dat doe je onder meer door:

  • Grondige huidanalyse door je schoonheidsspecialiste om problemen te detecteren
  • Een goede reiniging met milde cleansers
  • Exfoliërende behandelingen
  • Irriterende stoffen vermijden
  • De huid dagelijks beschermen met SPF
  • Producten met hoge concentraties antioxidanten

Dat is nog altijd de beste manier om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden, waarvan luchtverontreiniging er een van kan zijn naast andere factoren, zoals de zon, roken en stress.

ANTI-POLLUTION SKINCARE: ZIN OF ONZIN?

Er is steeds meer kennis over de invloed van luchtvervuiling op de huid. De cosmeticabranche springt hierop in met producten met claims als ‘anti-pollution huidverzorging’, vooral voor mensen die in de stad wonen. Het gaat vaak om producten die de huid van een beschermend laagje voorzien, de aanmaak van collageen bevorderen of de huid lichter maken. Dat luchtverontreiniging consequenties kan hebben voor de huid, dat is duidelijk. Anti-pollution skincare is dan ook geen onzin, maar blijf wel oog houden voor het grotere plaatje. Er zijn altijd andere factoren, die eveneens een rol kunnen spelen bij huidproblemen en vroegtijdige huidveroudering.

Vraag raad aan je  beauty professional samen vinden we het juiste Gerards product voor jou huid, deze producten bevatten natuurlijke anti-oxidanten die jou huid beschermen en terug gezond maken. 


Deel deze post
Zijde...Voordelen of decadentie?