menu

Cosmetica en houdbaarheid

Hoe zit het ook alweer?

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn, om huidproblemen te voorkomen.  Je wilt natuurlijk niet dat jouw anders zo effectieve producten, ineens voor averechtse effecten zorgen.  Daarom hier de belangrijkste informatie op een rij en tips over cosmatica en houdbaarheid.

Afbeelding

Staat er een houdbaarheidsdatum op cosmetica?

'Op cosmetica vind je geen ‘datum’, die je vertelt tot wanneer je het product veilig kunt gebruiken. Er staat wel een zogeheten ‘PAO-symbool’ op. De afkorting ‘PAO’ staat voor ‘Period After Opening’, oftewel de Periode Na Opening. Dit symbool bestaat uit de afbeelding van een potje met een open deksel. Op het potje staat dan bijvoorbeeld 3M, 6M of 12M. Dit geeft aan tot hoeveel maanden na opening je het product veilig kunt gebruiken. Let op, want dit is echter geen garantie dat het product ook daadwerkelijk zo lang goed blijft. Dat hangt namelijk ook van andere omstandigheden af!

COSMETICA HYGIËNISCH GEBRUIKEN EN BEWAREN

Als je niet voldoende hygiënisch werkt met cosmetica of als je deze producten niet op de juiste manier bewaart, dan heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van het product. Als jij bijvoorbeeld steeds met je vingers in een pot crème gaat en het daarbij ook niet zo nauw neemt met je handhygiëne, dan gaat de houdbaarheid vlot achteruit. Daarom zijn volgende tips essentieel:

  • Gebruik je potten cosmetica , haal het product er dan altijd met een spatel uit. Vergeet vervolgens niet om de spatel na gebruik te ontsmetten.

  • Heb je een verpakking met een airless pompsysteem, dan  komen bacteriën hierdoor minder snel in het product terecht en ook het feit dat er geen zuurstof bij kan, zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels weinig kans maken.

  • Sluit producten direct na het gebruik goed af. Hoe minder het product wordt blootgesteld aan de lucht, hoe minder kans dat er bacteriën en schimmels in terechtkomen.

  • Bewaar cosmetica steeds op een koele en donkere plek. Vooral direct zonlicht kan de houdbaarheid en de werking van beauty producten aantasten. Dat geldt helemaal voor producten met ingrediënten, zoals vitamine C en retinol. Een goed afsluitbare kast, waar het niet al te warm wordt, is de beste plek.

NB: het is, tenzij anders voorgeschreven, niet nodig om cosmetica in de koelkast te bewaren. Er wordt nog weleens gedacht, dat dat een goed idee is. Echter, zijn de meeste crèmes juist zo ontwikkeld dat je ze het beste op kamertemperatuur bewaart.


VERSCHIL IN HOUDBAARHEID TUSSEN DIVERSE COSMETICA

Misschien vraag je je af waarom er verschil zit in de houdbaarheid tussen bepaalde cosmetica? Dat heeft vooral te maken met hoe goed micro-organismen gedijen in een specifieke omgeving. Zo houden bacteriën en schimmels van water. Daarom is een olie-in-water-emulsie vatbaarder voor micro-organismen, dan een water-in-olie-emulsie. Ook de PH-waarde, oftewel de zuurtegraad, van het product speelt een rol. Cosmetica met een pH-waarde van tussen de 5 en 8 is minder lang houdbaar, dan bijvoorbeeld cosmetica die rijk is aan zuren. Zo hebben flesjes met een fruitzuur peeling vaak een pH-waarde van tussen 3 en 5. Deze zijn een stuk minder gevoelig voor aantasting door bacteriën en schimmels.

CONSERVERINGSMIDDELEN IN COSMETICA: GOED OF SLECHT?

 Conserveringsmiddelen hebben vaak een negatieve bijklank, maar dat is niet altijd terecht.

Zeker als het gaat om huidverzorgingsproducten die veel water bevatten, dan zijn conserveringsmiddelen noodzakelijk. Ze beschermen tegen microbiële groei, kleurveranderingen, veranderingen in consistentie en ongewenste geurtjes. Daarbij voorkomen ze huidirritaties en infecties. Bovendien blijven producten langer houdbaar, zodat je ze niet voortijdig weg hoeft te gooien. Dat zou zonde van je geld zijn! Kortom, conserveringsproducten zorgen er juist voor dat cosmetica veilig gebruikt kan worden.

NATUURLIJKE OF SYNTHETISCHE CONSERVERINGSMIDDELEN

Een cosmetica product zonder conserveringsmiddel is bijna onmogelijk, want dan zou dit product hooguit enkele dagen houdbaar zijn. Dat is niet praktisch. Steeds meer mensen willen echter graag producten met natuurlijke ingrediënten. Er bestaan wel natuurlijke conserveringsmiddelen, maar het probleem is dat deze veel minder betrouwbaar en stabiel zijn dan synthetische conserveringsmiddelen. Kies je toch voor producten met natuurlijke conserveringsmiddelen, dan is het belangrijk dat je extra goed let op de houdbaarheid.

WAAROP LETTEN MET BETREKKING TOT COSMETICA EN HOUDBAARHEID?

Vertrouw niet alleen op het houdbaarheidssymbool, maar vooral ook op jouw zintuigen. Merk je dat een product een andere kleur, textuur of geur heeft gekregen? Dan zijn dit duidelijke tekenen dat het product niet goed meer is en micro-organismen een feestje aan het bouwen zijn. Gebruik het dan ook niet meer!

Wat we kunnen besluiten is, dat conserveringsmiddelen in cosmetica nodig zijn. Het is ook verplicht door de overheid: gisten, schimmels en bacteriën zijn schadelijker voor de volksgezondheid dan een beetje conserveringsmiddel. Ze klinken soms chemisch, maar zijn dit niet. 



eringsmiddelen 

Verder lezen

Messenger logo
Chat